فهرست مطالب

پژوهش های حقوق جزا و جرم شناسی - پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه پژوهش های حقوق جزا و جرم شناسی
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی خالقی*، محمدرضا برزگر صفحات 7-31

    در اساسنامه دیوان کیفری بین المللی (1998) و در کنوانسیون پیشگیری و مجازات نسل زدایی (1948)، اختصارا کنوانسیون منع نسل زدایی، خشونت جنسی به عنوان عنصر مادی جنایت نسل زدایی ذکر نشده است و تا قبل از محاکمات دادگاه های بین المللی یوگسلاوی سابق و رواندا، رویه قضایی بین المللی خشونت جنسی را تشکیل دهنده عنصر مادی جرم نسل زدایی محسوب نکرده بود. بااین حال، تحلیل ماهیت واقعی خشونت جنسی نشان می دهد که این رفتار می تواند عنصر مادی جنایت نسل زدایی را تشکیل دهد. در سال 2014 نیروهای داعش شهر سنجار عراق را به تصرف خود درآوردند و حدود شش هزار زن ایزدی را به اسارت گرفتند، به عده‫ای تجاوز کردند و عده‫ای از آنها را نیز به بازار برده فروشان در سوریه و عراق بردند و به عنوان برده جنسی به فروش رساندند. در سال 2016 کمیسیون تحقیق سازمان ملل اعلام کرد داعش علیه اقلیت ایزدی مرتکب نسل زدایی شده است. متعاقبا در سال 2017، شورای امنیت قطعنامه 2379 را صادر کرد که مقدمات تحقیق درمورد جنایات داعش را فراهم کرد. تحقیق حاضر پس از بررسی مصاحبه های زنان ایزدی که توسط سازمان ملل، پژوهشگران و رسانه‫ها انجام شده بود و در نظر گرفتن واقعیات موضوعی و تطبیق با رویه قضایی سابق و قوانین بین المللی به این نتیجه رسید که گروه داعش از مجرای خشونت جنسی علیه اقلیت ایزدی مرتکب نسل زدایی شده است و دیوان کیفری بین المللی می تواند مبتنی بر صلاحیت شخصی یا ارجاع شورای امنیت این جنایت را موردتعقیب قرار دهد.

    کلیدواژگان: خشونت جنسی، تجاوز جنسی، نسل زدایی، داعش، زنان ایزدی.‬‬‬‬
  • نعمت الله بیرانوندی، قباد کاظمی* صفحات 33-51

    تخلفات حوزه بهداشت، دارو و درمان ازجمله رفتارهایی هستند که آسیب های حاصل از آنها معمولا طیف وسیعی از افراد جامعه را درگیر خود می کند. مشخص است که کنترل این رفتارها، جلوگیری از گسترده شدن ابعاد و نتایج زیان بار آنها و از همه مهم تر ایجاد بازدارندگی از تکرار آنها ازجمله اهداف و رسالت های سازمان های درگیر با حوزه عدالت تعزیراتی است. یکی از مهم ترین سازمان های متولی این امر در ایران سازمان تعزیرات حکومتی است که از طریق پیگیری راهبردهای پیشگیرانه و اجرای اقدامات بازدارنده، هدف کاهش آمار این تخلفات را دنبال کرده است. در این مجال با روش پژوهش توصیفی تحلیلی و از طریق ابزار پرسش نامه و با استفاده از نرم افزار SPSS به تحلیل میزان بازدارندگی راهبردهای این سازمان در قبال تخلفات مذکور پرداخته ایم. به طور کلی نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که اجرای صحیح برنامه های نظارتی و قطعیت بخشیدن به کشف تخلفات و ارایه پاسخ ها، می تواند بیشترین بازدارندگی را ایجاد کند. همچنین یافته های میدانی نشان می دهد که برخلاف عقیده مخاطبین، شدت مجازات در عمل نتوانسته است به ایجاد بازدارندگی کمک کند.

    کلیدواژگان: بازدارندگی، تعزیرات، بهداشت، دارو، درمان
  • صادق سلیمی* صفحات 53-78
    دیوان بین المللی کیفری از خفیف ترین رای محکومیت خود در سپتامبر 2016 تا شدیدترین رای در نوامبر 2019 (آذر 1398) و سایر احکام خود به تفصیل به عوامل مشدده و مخففه کیفر پرداخته است. هدف از این نوشتار تحلیل اصول حاکم بر تخفیف مجازات در آرای دیوان و توصیه نقاط قوت در حقوق داخلی هست. دیوان به منظور بررسی دقیق کیفیات مشدده و مخففه جلسه مستقلی را پس از احراز محکومیت صرفا به منظور تعیین مجازات برگزار می کند. در این جلسه طرفین صرفا به استدلال درخصوص دلایل تشدید و تخفیف می پردازند و دیوان به تک تک مواردی که طرفین استناد می کنند، پاسخ می دهد. شایسته است در حقوق داخلی نیز مرحله محکومیت به ارتکاب جرم و مرحله تعیین مجازات از هم جدا شوند و فرصت دفاع از عوامل تشدید و تخفیف برای طرفین فراهم شود.در این پژوهش توصیفی تحلیلی از مطالعه و مقایسه احکام محکومیت دیوان به این نتیجه رسیده ایم که دیوان در مقام اعمال کیفیات مخففه با حاکمیت معیار «توازن احتمالات» تمامی رفتارهای مرتکب از لحظه ورود به مرحله اجرایی جرم تا مراحل پس از وقوع، تسلیم یا دستگیری، در طول زندان، نزد دادگاه و در طول سپری کردن مدت حبس را در نظر می گیرد. به خاطر شدت جنایات بین المللی، در هر صورت و با احراز کیفیات مخففه عدیده میزان مجازات از چند سال حبس کمتر نخواهد بود.
    کلیدواژگان: شرایط مخففه، دیوان بین المللی کیفری، مجازات، توازن احتمالات
  • مهدی رضا صادقی*، سید قاسم زمانی صفحات 79-112
    نظام حقوق بین الملل، فاقد یک روش خاص در رابطه با مجازات و ارزیابی اهداف آن است. درحالی که برخی سیستم های ملی*** با گذر از مرحله نظام سنتی تعیین مجازات به مقوله عدالت ترمیمی توجه دارند، نظام کیفری بین المللی، اهدافی آرمان گرایانه را از مجازات به سبک نظام کلاسیک داخلی تعقیب می نماید. دادگاه های کیفری بین المللی و ازجمله دیوان کیفری بین المللی، هرکدام بنا به شرایط ویژه ای که در چهارچوب آن به وجود آمده اند، رویکردی خاص یعنی صلح و سازش و درعین حال، عام که همان اهداف کلاسیک در سیستم های ملی است، نسبت به اهداف مجازات داشته اند. هدف نوشتار حاضر، استخراج و استنباط اهداف مجازات با روش تفسیری تحلیلی در پرتو اسناد و رویه قضایی دیوان کیفری بین المللی است. نتایج تحقیق نشان می دهد که رویکرد دیوان را می توان متاثر از رویه سایر دادگاه های کیفری بین المللی و مقدمه اساسنامه رم دانست. دیوان همچنین تلاش نموده است تا عناصری از سیستم عدالت ترمیمی در حقوق داخلی را از حیث هنجاری و عملی وارد سیستم عدالت کیفری بین المللی نماید هرچند که جبران خسارت در دیوان از آثار مجازات است نه جزیی از اهداف مجازات. *** در رابطه با مقوله عدالت ترمیمی، دولت های نیوزیلند، استرالیا، کانادا و ایالات متحده را می توان از دولت های پیشگام نام برد.
    کلیدواژگان: اهداف مجازات، دیوان کیفری بین المللی، عدالت ترمیمی، جنایات بین المللی، عدالت کیفری، رویکردهای کلاسیک و نوین مجازات
  • غلامرضا محمدنسل*، ایوب نوریان صفحات 113-134
    تصمیم گیری قضایی صرف نظر از اینکه باید عادلانه و منطبق با قوانین و مقررات حاکم باشد، متاثر از عوامل مختلفی همچون نارسایی مجموعه قوانین و قواعد حقوقی برای پاسخگویی به همه موضوعات و دعاوی مطروحه، نگرش و شخصیت مقام قضایی، مصلحت سنجی قضایی و... می باشد. تصمیم گیری قضایی، برداشت و قرایت قاضی به عنوان یک انسان از متن قانون است؛ زیرا قانون بعد از تصویب، ثابت، اما جامعه مواجه با تغییرات و تحولات گوناگون است. بر همین اساس، در برابر عملکرد کند قانونگذار، مسایل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به سرعت تغییر می یابند. در این بین، این قاضی است که قانون را در حد اختیار خود با واقعیات موجود منطبق و اقدام به تصمیم گیری می نماید.نوشتار پیش رو که پژوهشی توصیفی تحلیلی و برمبنای روش اسنادی است، درصدد است تا علاوه بر شناخت نظریه های شکل گرایی و واقع گرایی، زمینه ها و جلوه های گرایش قضات به واقع گرایی و پرهیز از شکل گرایی در تصمیم گیری کیفری را بررسی نماید. مسئله اصلی این است که قضات در تصمیم گیری قضایی در امور کیفری باید به واقعیات موجود و عادلانه بودن احکام توجه نمایند یا اینکه به اجرای بی چون وچرای قوانین می پردازند؟ ازاین رو پس از بررسی نظریه های شکل گرایی و واقع گرایی، به زمینه های گرایش قضات به واقع گرایی در تصمیم گیری کیفری و نمودهای این گرایش در تصمیم گیری کیفری می پردازیم.
    کلیدواژگان: شکل گرایی، واقع گرایی، مصلحت سنجی، حقوق کیفری، تصمیم گیری قضایی
  • هادی رستمی*، ناصر قربان پور صفحات 135-161
    قانون آیین دادرسی کیفری ایران (1392) در ماده 306 نوعی دادرسی اختصاری / مستقیم را برای جرایم جنسی تجویز نموده است که ریشه آن به موضوعی در شرع با عنوان «بزه پوشی» برمی گردد. با بررسی فلسفه بزه پوشی ملاحظه می گردد که مفهوم موردنظر شارع با بیشتر پرونده های مرتبط با رابطه نامشروع خروج موضوعی دارد. شرع درصورتی متهم عمل شنیع را بدوا به بزه پوشی و عدم اقرار توصیه می کند که او داوطلبانه و بدون داشتن شاکی قصد اقرار داشته باشد، حال آنکه در عمل پرونده هایی که بدون شکایت شاکی و تعقیب دادستان مطرح می شوند، محدود و بسیار اندکند. تجویز دادرسی مستقیم در جرم های جنسی، چالش های پیش بینی نشده ای فراروی کنشگران عدالت کیفری قرار داده که به اختلاف صلاحیت های مکرر میان مراجع قضایی، دلسردی بزه دیدگان، تشدید حس بزه دیدگی، عدم تعقیب منسجم متهمان و اطاله دادرسی دامن می زند. راهکار مناسب برای حل چالش ها، آن است که در فرضی که جرم های جنسی همراه با سایر جرایم مطرح گردند، به تمام اتهام ها مطابق روال منطقی در دادسرا و دادگاه (بدون تفکیک) رسیدگی شود. تحلیل داده های آماری که از رهگذر ارزیابی پیمایش و پرسش نامه های میدانی میان هفتاد قاضی صورت گرفته و در قالب جدول ها و نمودارها نشان داده شده، متضمن ایرادهای پرشمار اختصارگرایی در جرایم جنسی و تجویز راهکار متعارف رسیدگی است.
    کلیدواژگان: دادرسی اختصاری، جرایم جنسی، عمل منافی عفت، روابط نامشروع، بزه پوشی
  • محمدهادی ذاکرحسین* صفحات 163-191

    یکی از تاسیسات اساسنامه دیوان کیفری بین المللی مفهوم قضیه است. این مفهوم، کارکرد صلاحیتی مهمی برعهده دارد و آن ترسیم چهارچوبی است که دیوان در حدود آن می تواند یا صاحب صلاحیت شود و یا صلاحیت خود را اعمال کند. دولت های عضو دیوان با ارجاع یک قضیه چهارچوبی را تعیین می کنند که دادستان نسبت به جرایم واقع شده در حدود آن صلاحیت دیوان را اعمال می کند. از سوی دیگر هم شورای امنیت سازمان ملل متحد و هم دولت غیرعضوی که صلاحیت دیوان را به صورت موردی می پذیرد، قادرند تا به دیوان جهت رسیدگی به یک قضیه خاص اعطای صلاحیت کنند؛ اما مفهوم قضیه در متون حقوقی دیوان تعریف نشده است. این نوشتار با مروری بر رویه قضایی دیوان و بهره گیری از برخی مفاهیم حقوق بشر روشن می سازد که قضیه یک بحران بیرونی است که آبستن جرایم داخل در صلاحیت دیوان می باشد. این بحران یا یک مخاصمه مسلحانه بین المللی یا غیر بین المللی است و یا موجی از حملات گسترده یا سازمان یافته علیه جمعیت غیرنظامی می باشد که عنصر زمینه ای جرایم داخل در صلاحیت دیوان را تشکیل می دهند. قضیه در یک مکان و زمان معین شکل می گیرد لیکن مفهومی صرفا جغرافیایی نیست. دولت ها و شورای امنیت می توانند با تعریف یک قضیه خاص صلاحیت دیوان و یا اعمال آن را تنها محدود به یک بحران خاص و نه تمام قلمروی سرزمینی یک دولت نمایند.

    کلیدواژگان: قضیه، مخاصمه مسلحانه، عنصر زمینه ای جرایم، حمله علیه جمعیت غیرنظامی، وضعیت اضطراری
  • حسین فتح آبادی، محمدعلی مهدوی ثابت* صفحات 193-216

    مدیریت عدالت کیفری با کنارگذاری روش های سنتی و زدودن جنبه های تلافی ضمن حفظ جلوه های ترمیمی به دنبال کاهش جمعیت کیفری، تراکم پرونده ها و هزینه های عدالت کیفری است. ذیل رویکرد فایده گرای کیفری، زمانی که تعقیب، صدور حکم یا اجرای مجازات ضرورت نداشته، اعطای فرصتی به بزهکار جهت بازپروری مناسب باشد و عمل ارتکابی نیز ازجمله جرایم مهم نباشد، سیاست پس روی کیفری بر رویکردهای دیگر پیشی می گیرد.کشور ما نیز در راستای همگامی با جهانی شدن حقوق کیفری و رعایت توصیه های سازمان ملل، با تصویب قانون مجازات اسلامی و آیین دادرسی کیفری 1392، با بهره جستن از ظرفیت نظام حقوقی، قابلیت نهادهای جامعوی و رویکرد «رواداری کیفری»، نهادهای جدیدی همچون تعویق تعقیب، بایگانی کردن پرونده و... را تاسیس نمود؛ همچنین ضمن اعتبار بخشیدن به نهادهای ارفاقی که بعضا مغفول مانده (همچون تعلیق و ترک تعقیب)، قلمرو نهادهای مذکور را وسعت بخشیده است. تغییرات سیاست جنایی تقنینی، قضایی و اجرایی مذکور با توسعه نظام واقعی حقوق بشر، فردی کردن عدالت کیفری، جایگزین های تعقیب، تعقیب زدایی و... ارتباط دارد. در این مقاله، فردی کردن عدالت کیفری در مرحله پیش دادرسی که از جلوه های فایده مندی تعقیب است، مطرح و شرایط آن بررسی می شود.

    کلیدواژگان: فردی کردن، ترک تعقیب، میانجیگری، بایگانی کردن پرونده، تعقیب زدایی
  • علی صفاری، پگاه نادری* صفحات 217-243
    عقلانیت، مداخلات منفعت طلبانه و اقتدارگرایانه کنشگران عرصه سیاست گذاری را محدود می سازد. چنانچه قایل به تاثیرپذیری نظام های مختلف سیاست گذاری از عقلانیت حتی در حداقلی ترین سطح خود باشیم، آنچه روند سیاست گذاری جنایی را از کارآمدی خارج می سازد، پدیده «عقلانیت مرجح» است. این پدیده محصول توجه حداکثری و انحصاری به الزامات خاصی از عقلانیت به موازات نادیده انگاشتن سایر الزامات آن در راستای تحقق منافع فردی و حزبی سیاست گذار و بر پایه تعصبات ذهنی اوست. این نوشتار که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است، باتوجه به نظریه «عقلانیت ترکیبی اسنلن»، ضمن معرفی ابعاد مختلف عقلانیت؛ چگونگی ظهور «عقلانیت مرجح» در فرایند سیاست گذاری جنایی ایران و راهکارهای رفع آن را به بحث و بررسی می گذارد. نتایج تحقیق حکایت از آن دارد که «عقلانیت مرجح» دست کم درمواردی نظام سیاست گذاری جنایی ایران را به واسطه مداخله حداکثری رهبران سیاسی در فرایند سیاست گذاری و اعمال عقلانیت های مرجح سیاسی، اخلاقی و دینی موثر از خود ساخته است؛ به گونه ای که سیاست جنایی عقلانی به سیاست جنایی غیرعقلانی تغییر ماهیت داده است. بر این اساس اعمال «عقلانیت ترکیبی» از طریق بازنگری در ارکان سنتی سیاست گذاری و تقویت حضور نخبگان حرفه ای و جامعه مدنی در آن، می تواند راه حل برون رفت از معضل عقلانیت های مرجح در نظام سیاست گذاری ایران باشد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری جنایی، عقلانیت مرجح، عقلانیت سیاسی، عقلانیت اخلاقی، عقلانیت دینی
  • ابوالقاسم خدادی* صفحات 245-266
    در حال حاضر جرایم سه گانه (تصرف عدوانی، مزاحمت و ممانعت از حق) در ماده 690 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 جرم انگاری شده است. در این ماده، قانونگذار با ضمانت اجرای کیفری به دنبال حمایت از دعاوی سه گانه تصرف مشتمل بر تصرف عدوانی، مزاحمت و ممانعت از حق می باشد؛ اما عبارت «... و املاک متعلق به دولت... یا اشخاص حقیقی یا حقوقی به منظور تصرف... مبادرت نماید» در ماده فوق الذکر، موجب تفاسیر مختلفی در رویه قضایی گردید. در این جستار با استفاده از روش تحلیل مضمونی (تماتیک) آرای محاکم کیفری دراین خصوص بررسی و در قالب چهارگونه تفسیر الگویابی شد. محور اصلی اختلاف تفاسیر قضایی، بر پایه شرطیت یا عدم شرطیت دو رکن «تصرف» و یا «مالکیت» قرار دارد. نقد تفاسیر پراکنده قضایی بر پایه چگونگی تفسیر لفظی از معنای واژه «تعلق» و نیز مبانی حقوقی حمایت قانونگذار از نهاد «تصرف» استوار شده است. در نوشتار حاضر دیدگاهی مبتنی بر شرطیت ارکان سه گانه تصرف عدوانی به همراه شرط مشروع بودن تصرف به عنوان انگاره جدیدی از ارکان مادی جرم تصرف عدوانی ارایه می گردد. این دیدگاه، تصرف عدوانی کیفری را جدا از خاستگاه آن در آیین دادرسی مدنی نمی داند اما درعین حال برای برخورداری از امتیاز بیشینه ضمانت اجرای کیفری باید مشروع بودن تصرف شاکی بر اساس انواع تعلق قانونی بین اشخاص و املاک احراز گردد. با واکاوی جرم تصرف عدوانی در انگاره جدید، راهکار حل تعدادی از مسایل قضایی ارایه و نسبت جرم تصرف عدوانی با جرم مزاحمت و ممانعت از حق بازتعریف می شود.
    کلیدواژگان: تصرف عدوانی، مالکیت، رویه قضایی، مزاحمت و ممانعت از حق
  • سپیده شهیدی، تهمورث بشیریه*، سید مهدی صابری، اصغر عباسی صفحات 267-287
    زمینه

    هدف اصلی پژوهش حاضر شناخت علل موثر بر کودک آزاری جنسی کودکان دختر و پسر زیر پانزده سال در بین مراجعه کنندگان به چهار مرکز اورژانس اجتماعی واقع در استان تهران است.

    روش

    بدین منظور دو شاخص اعتیاد والدین به الکل یا مواد مخدر و وضعیت سرپرستی کودکان، به عنوان عوامل موثر موردبررسی قرار گرفت. هریک از این عوامل با استفاده از پرسش نامه پژوهشگرساخته و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با استفاده از نرم افزار spss و آزمون های آماری رابطه میان متغیرها موردسنجش واقع گردید و میزان همبستگی ها موردتجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل پرونده های کودک آزاری جنسی ارجاعی به اورژانس اجتماعی، بیانگر آن است که بین کودک آزاری جنسی و دو شاخص اعتیاد والدین به الکل یا مواد مخدر و وضعیت سرپرستی کودکان از نظر آماری رابطه معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     آزمون فرضیات حکایت از آن دارد که عوامل زیادی ازجمله علل خانوادگی و اجتماعی در بروز آزاردیدگی کودکان نقش دارند. خطر آزار جنسی در کودکانی که تک والد بوده یا والدین معتاد دارند، بیشتر است. باتوجه به ضرورت شناسایی این عوامل درجهت پیشگیری از بزه دیدگی کودکان، کمک به شناخت این عوامل ضروری است و تحقق این امر بدون همکاری نهادهای دولتی با سازمان های مردم نهاد غیردولتی و مشارکت فعال خانواده ها امکان پذیر نخواهد بود.

    کلیدواژگان: اعتیاد، سرپرستی، بزه دیدگی جنسی، اورژانس اجتماعی
  • جهانبخش سلیمانی، ایرج گلدوزیان، محمد روحانی مقدم* صفحات 289-313
    متهم بازداشت شده بی گناه، یعنی فردی که قربانی ظواهر پرونده کیفری شده است، شهروندی است که از یکی از حقوق اساسی خود در برهه ای از زمان محروم شده است. این محرومیت که نوعی ورود خسارت به وی می باشد، اگر توسط شهروند دیگر صورت گیرد، به حکم عقل، انصاف و عدالت باید جبران گردد. لیکن مسئله اصلی آن است که ازآنجاکه این بازداشت در مقام اعمال حاکمیت بوده بر چه مبنایی دولت ملزم به این جبران است؟ نوشتار حاضر برای یافتن مبنای سیاسی این امر به مشهورترین نظرات سیاسی که ناظر به مشروعیت دولت و معیار عدالت سیاسی است، پرداخته و در پرتو نظریه قرارداد اجتماعی لاک و عدالت انصافی رالز، این امر را موردتحلیل قرار داده است. پس از بررسی مبنای سیاسی، مشکلاتی که قانون آیین دادرسی کیفری برای جبران خسارت متهمان و محکومان بی گناه با آن مواجه بوده را در دو بعد حکمی و موضوعی توصیف و تحلیل نموده و درنهایت راهکارهایی برای رفع خلاهای قانونی و ایرادات وارده برای جبران خسارت متهمان بی گناه پیشنهاد نموده است.
    کلیدواژگان: بازداشت، متهم، جبران خسارت، خسارت معنوی، برائت
|
  • Ali Khaleghi *, MohammadReza Barzegar Pages 7-31

    The Rome Statute and the Convention on the Prohibition of Genocide did not specify sexual violence as the material element of genocide before the trials of the former Yugoslavia and Rwanda; the International Criminal Court for Sexual Violence did not constitute an integral part of genocide. Analysis of the true nature of sexual violence shows that this behavior can form the material element of genocide. In 2014, ISIS forces seized the Iraqi city of Sinjar, seized about 6,000 Yazidi women, raped some, took some of them to the slave market in Syria and Iraq, and traded them as sex slaves. In 2016, the UN Commission on Research announced that ISIS committed genocide against the Yazidi minority, subsequently in 2017 issued resolution 2379, which provided the preparation for investigations into ISIS's crimes. The present study, after examining the interviews of Yazidi women conducted by the United Nations, researchers and the media and taking into account the facts of the subject and the comparison of the former jurisdiction and international law, concluded that ISIL had committed genocide from the conduit of sexual violence against the Yazidi minority, and that the International Criminal Court could prosecute the crime based on its own competence or the reference to the Security Council.

    Keywords: sexual violence, Rape, Genocide, ISIS, Yazidi Women
  • Nematallah Byranwandy, Ghobad Kazemi * Pages 33-51

    Delinquency in the field of health, medicine, and treatment are among the behaviors whose injuries usually affect a wide range of people in the community. It is clear that controlling these behaviors is to prevent them from spreading their detrimental effects and, most importantly, to deter repetition, including the goals and missions of organizations involved in the field of ta'zirat justice. One of the most important organizations in Iran is the government sanctions organization, which has pursued the goal of reducing the number of violations by pursuing preventive strategies and implementing deterrent measures. In this study, through descriptive-analytical research and questionnaire tools, SPSS software was used to analyze the level of deterrence strategies of the organization against the mentioned violations. Overall, the results of this study show that proper implementation of surveillance programs and identifying violations and providing answers can provide the greatest deterrence. The field findings also show that, contrary to the opinion of the audience, the severity of punishment in practice has not helped to create deterrence.

    Keywords: Deterrence, Ta'zirat, Health, Medicine, treatment
  • Sadegh Salimi * Pages 53-78
    The International Court of Justice has scrutinized both aggravating and mitigating circumstances from its ever lightest sentence against Mr. Almahdi in 2016 to its heaviest sentence against Mr. Ntaganda in 2019 and other sentencing decisions. This paper is aimed to analyze principles governing on mitigating circumstances in ICC Judgments recommendable to Iranian domestic law. In order to scrutinize the evidence and reasoning of the parties regarding the aggravating or mitigating circumstances, the trial chamber may on its own motion or at the request of the Prosecutor or the accused hold a further hearing to hear any evidence or submissions relevant to the sentence. Then it accepts or rejects the submissions of the parties one by one by its detailed reasoning. This procedure is advisable for our domestic law.In this Descriptive-Analytical research analyzing and comparing various sentencing judgments it is found that to establish mitigating circumstances, the court takes into account all personal circumstances and behaviors of the convicted person from early steps of committing crimes, after commission, surrender to the court, during detention, trial and imprisonment. Because of the gravity of international crimes even if various mitigating circumstances established, the minimum imprisonment will not be less than two years.
    Keywords: Mitigating Circumstances, ICC, sentence, Balance of Probabilities
  • Mahdireza Sadeghi *, Seyyed Ghasem Zamani Pages 79-112
    The International law system lacks a specific method in relation to punishment and the evaluation of its objectives. As some national systems, with the transition from the traditional system of punishment to the category of restorative justice, are concerned, the international criminal system pursues an idealistic goal of punishment in the style of the classical internal system. International criminal tribunals, including the ICC, in accordance with the special conditions created within the framework of it, have a special namely peace and reconciliation and at the same time general approach namely classic aims to the aims of punishment. The ICC's approach can be influenced by the procedural law of other international criminal tribunals and preamble of Rome statute. The ICC has also tried to integrate elements of the restorative justice of domestic Legal system into the international criminal justice system in a normative and practical manner. However, reparation in the iCC is not part of the punishments objective but it is effect of punishment.
    Keywords: Punishment Objectives, The International Criminal Court, Restorative justice, International Crimes, Criminal Justice, Classical, Modern Approaches of Punishment
  • Gholamreza Mohammad Nasl *, Ayoub Noorian Pages 113-134
    Judicial decision-making, regardless of whether it should be fair and in accordance with the rules and regulations, is influenced by various factors such as the inadequacy of the set of rules and legal rules to answer all issues, lawsuits, attitudes and personality of the judiciary, judicial expediency. Judicial decision-making is the perception and reading of a judge as a human being from the text of the law; Because the law is fixed after approval, but society is faced with various changes and developments. Accordingly, in the face of the slow performance of the legislature, social, economic, and cultural issues are rapidly changing. In the meantime, it is the judge who adapts the law to the existing facts to the best of his ability and makes decisions. The main purpose of the present article, which is a descriptive-analytical research and is based on documentary method, in addition to reviewing and rethinking theories of formalism and realism, examining the contexts and manifestations of judges' tendency to realism and avoiding formalism in decision. The question is, should judges in judicial decision-making in criminal matters pay attention to the facts and the fairness of the sentences, or should they enforce the laws unquestioningly? Therefore, after examining the theories of formalism and realism, we turn to the fields of tendency of judges to realism in criminal decision making and the manifestations of this tendency in criminal decision making.
    Keywords: Formalism, Realism, Interest Survey, Criminal law, Judicial Decision-Making
  • Hadi Rostami *, Naser Ghorbanpur Pages 135-161
    Iran's Criminal Procedure Act 2013, in Article 306, provides summary proceedings to sex offenses that its origins go back to a topic in the Shari'a called “Ignoring the Offence”. By examining the philosophy of ignoring the Offence, it is observed that ignoring the offence in the Shari'a has a subjective exit with most of the cases related to the illicit relationship. The Shari'a urges the accused not to confess that he has no claimant and in this case, he wants to confess. In practice, however, the files that begin without the plaintiff's complaint are very small. The administration of direct trial in the obscenity crime has created unanticipated challenges for judges and plaintiffs and others that led to repeated disagreements between jurisdictions, discouragement of victims, and prolonging the trial process. The current solution to the challenges is to adopt a judicial procedure: If the sex crimes are brought up with other crimes, the prosecution will deal with all the charges together without distinction. Statistical data analysis, conducted through the evaluation of field questionnaires among seventy judges and shown in the form of tables and diagrams, involve the numerous challenges of summary proceeding in sex crimes and the prescribing of a standard approach to dealing with these crimes.
    Keywords: Summary Proceeding, Sexual Offenses, Obscenity Crimes, Illegal Relationships, Ignoring the Offence
  • MohammadHadi Zakerhossein * Pages 163-191

    One of the Statute of International Criminal Court’s construction is the concept of situation. This notion performs various jurisdictional function, including delimiting the scope within which the Court has an authority to exercise its jurisdiction. States Parties to the Rome Statute have a right to refer a situation to the Office of the Prosecutor to warrant further investigation. Moreover, the United Nations Security Council and non-member States have a right to extend the Court’s jurisdiction over a situation related to non-member States. But what a situation means? This piece by reviewing the jurisprudence of the Court in addition to human rights law as an applicable law to the Court shows that a case has a territorial aspect but it does not mean a territory. This piece conceptualizes the notion of situation as a concrete crisis that corresponds with the contextual element of international crimes, i.e. armed conflict of international or non-international character and a widespread or systematic attack against civilian population. Consequently, states and Security Council by determining a situation can limit the Court’s jurisdictional authorities to such a situation.

    Keywords: Situation, case, Armed Conflict, Contextual Element of Crimes, Attack against Civilian Population, state of emergency
  • Hossein Fathabadi, MohammadAli Mahdavi Sabet * Pages 193-216

    Criminal justice management by abandoning traditional methods and eliminating retaliation aspects while preserving the effects of restoration aims at reducing the criminal record, the aggravation of cases and the costs of criminal justice. In economic analysis and that of the cost of criminal prosecution, when prosecution, sentencing or execution is not necessary, granting a victim an opportunity to rehabilitate is appropriate, and the crime committed is not an important one, criminal regressive policy proceeds. Our country also in line with the globalization of criminal law and the observance of the UN recommendations has established new institutions such as postponement of prosecution, file archiving, etc., and has expanded the scope of the institutions by adopting the Islamic Penal Code and the Penal Procedure Code 2013 as well as utilizing the capacity of the legal system and the public institutions along with the “criminal validation” approach, while validating the arbitrary institutions that are sometimes neglected. Legislative, judicial and executive Criminal policies changes are in connection with the development of a genuine human rights system, the individualization of criminal justice, prosecution alternatives, deprosecution, and so forth. In this paper, the individualization of criminal justice in the pre-trial phase is examined.

    Keywords: Individualization, Abandonment of Prosecution, Mediation, File Archiving, Deprosecution
  • Ali Saffari, Pegah Naderi * Pages 217-243
    Rationality is the factor which can limit the beneficial interventions and interference of the authorized politicians. However, although all different political systems are influenced by rationality, super rationalization makes the process of criminal policy making inefficient. Super rationalization is the result of extreme attention to some limited aspects of rationality while ignoring the other aspects of it by the politicians for interests of their own and their political parties. This is caused by the subjective prejudices of those politicians. In sum, the present article with regard to the theory of mixed rationality heavy of Snellen tries to study and investigate the position of rationality in the process of policy making of Iran. The aim is to discuss the arise of super rationalization. The results suggest that “super rationality” has, at least in some cases, made Iran's criminal policy system effective by maximizing the intervention of political leaders in the policy-making process and the application of super political, moral, and religious rationality. In a way, rational criminal policy has changed the nature of irrational criminal policy. Accordingly, the application of “mixed rationality” through reviewing the traditional elements of policy-making and strengthening the presence of professional elites and civil society in it, can be a solution to the problem of super rationality in the Iranian policy-making system
    Keywords: Criminal Policy Making, Super Rationality, political rationality, Moral Rationality, religious rationality
  • Abolqasem Khodadi * Pages 245-266
    Currently, the triple crimes (deforce, obstruction and harassment) criminalized in the Article 690 of the fifth Book of the Islamic Penal Code adopted in 1375. In this article, the legislature, by guaranteeing the criminal enforcement, seeks to protect the three claims of possession, including deforce, harassment and obstruction of the right. But the phrase “... and the property belonging to the government or natural or legal persons for the purpose of seizing.” The above-mentioned article caused various interpretations in the judicial procedure. In this paper, by using the thematic analysis method, the opinions of criminal courts in this regard are examined and it was modeled in the form of four interpretations. The main axis of the difference in judicial interpretations, the two pillars of “possession” or “ownership” are based on the conditionality or non-conditionality. The critique of scattered judicial interpretations is based on how the literal interpretation of the meaning of the word “belonging” as well as the legal basis of the legislature's support for the institution of “possession”. In the present article, a view based on the condition of the three pillars of aggressive possession along with the condition that the possession is legitimate is presented as a new idea of the material elements of the crime of aggressive possession. This view does not separate criminal aggression from its origin in civil proceedings, but at the same time, in order to enjoy the maximum guarantee of criminal enforcement, the legitimacy of the plaintiff's seizure must be established on the basis of the types of legal affiliation between persons and property. By analyzing the crime of aggressive possession in the new idea, the solution of a number of judicial issues is presented and the relation of the crime of aggressive possession with the crime of harassment and obstruction of the right is redefined.
    Keywords: Deforce, ownership, judicial procedure, Obstruction, Harassment of the Right
  • Sepideh Shahidi, Tahmoores Bashiriyeh *, Seyyed Mahdi Saberi, Asghar Abbasi Pages 267-287
    Background

    The main purpose of this study is to identify the effective causes of child sexual abuse of girls and boys under the age of 15 among those referred to four social emergency centers located in Tehran province. Study

    Method

    For this purpose, two indicators of parental alcohol or narcotics addiction and child custody status were studied as effective factors. Each of these factors was selected using a researcher questionnaire and available sampling method. Using the information obtained with the help of SPSS software, it was entered into statistical tables. Then, the relationship between the variables was examined through the relevant statistical tests, and the correlation coefficient was analyzed.

    Findings

    The research sample consists of 121 girls and boys up to 15 years old in Tehran province whose social emergency has reported cases of sexual harassment. The results of data analysis indicate that there is a statistically significant relationship between sexual victimization and two indicators of parental alcohol or drug addiction and child custody status.

    Conclusion

    Testing the hypotheses suggests that many factors such as: family and social reasons play a role in the occurrence of child abuse that due to the need to identify these factors to prevent child victimization, it is necessary to help identify and investigate these factors.

    Keywords: Addiction, Supervision, Sexual Victimization, Social Emergency
  • Jahanbakhsh Soleimani, Iraj Goldouzian, Mohammad Rouhani Moghadam * Pages 289-313
    Innocent arrested accused is a person who is derived from one of fundamental human rights, i.e. His/ her liberty, in a period of time. Due to fairness and justice rules, if a citizen does this act and deprive someone from his/ her liberty, he has to compensate. However, this arrest is imposed based on the governmental acts, so if the state should convict and compensate to the defendant is an important issue in any legal system that this paper will be scrutinized. It reviews the most important political theories, i.e. Social contract (on the legitimacy) and Rawl’s theory of justice to consider this question. After finding the political foundation, it will consider the Iranian Criminal procedure in related to compensation of the innocent arrested defendants and offenders and finally proposes some solutions for the efficiency of Iranian Criminal Procedure Act in this respect.
    Keywords: arrest, Defendant, Compensation, Virtual Damages, Acquittal